maanantai 13. elokuuta 2012

Kirja: Ethics for Speech-Language Pathologists and Audiologists - An Illustrative Casebook

Irwinin, Pannbackerin, Powellin ja Vekoviuksen teos "Ethics for Speech-Language Pathologists and Audiologists - An Illustrative Casebook" (2007) kiinnitti huomioni, koska kirjan Amazon-esikatselun mukaan kirja käsittelee myös etäpuheterapiaa (telepractice). Koska teosta ei valitettavasti ollut saatavilla yliopiston kirjastosta, päätin hankkia teoksen itselleni. Etäpuheterapiaa käsitteleviä teoksia ei käytännössä ole vielä yhtäkään, joten mielenkiintoni ko. teosta kohtaan heräsi.

Kirjan sisällysluettelo etäpuheterapian osalta näyttää seuraavalta:
 
Telepractice
  AAA Code of Ethics (1 sivu)
  ASHA Code of Ethics (2 sivua)
  defined (1 sivu)
  prerequisites for (1 sivu)
  scenarios (1 sivu)

Koska Amazonin esikatselu ei mahdollistanut koko kirjan selaamista, hankin teoksen itselleni Suomalaisen kirjakaupan nettikaupan kautta. Valitettavasti hintaansa ja sisältöönsä nähden teos ei tarjoa videovälitteisen puheterapian osalta juurikaan uutta. Kirja perustuu suurelta osin Yhdysvaltojen puheterapeuttiliiton (ASHA) eettisiin ohjeistuksiin. Nämä ohjeistukset ovat saatavilla myös internetistä, osoitteesta asha.org/practice/telepractice (kts. ASHA Policy Documents). Itse asiassa internetistä saatavat ohjeistukset ovat merkittävästi kattavampia ja enemmän ajan tasalla kuin ko. teoksessa. 

Etäpuheterapiasta kiinnostuneelle suomalaiselle puheterapeutille kirjan hankinta lienee siis turhaa. Kirja käsittelee itse aihetta vain muutamien sivullisten verran. Tämä on tosin ymmärrettävää, koska teos keskittyy puheterapeuttien työn etiikkaan, ei yksinomaan etäpuheterapiaan. On silti mukavaa, että uusi menetelmä ja sen omaleimainen eettinen ulottuvuus on huomioitu teoksessa, edes vähäisesti.

Kirjan paras anti on oheinen taulukko, joka summaa varsin mukavasti etäpuheterapiaan liittyviä eettisiä kysymyksiä. Klikkaa kuvaa lukeaksesi luetteloa. 

Alla suomennos siitä, millaisia eettisiä seikkoja etäpuheterapiassa tulee teoksen mukaan huomioida:
 • Toimintaluvat
 • Lait ja asetukset
 • Tekniikan toimivuus
 • Kouluttautuminen etäpuheterapian käyttöön
 • Asiakkaiden suostuminen etäpuheterapiamenetelmän käyttöön sekä asiakkaiden informointi (asiakkaiden tulee olla tietoisia siitä, mitkä ovat erot perinteisesti tarjotun ja videovälitteisesti tarjotun puheterapian välillä)
 • Riskien ja hyötyjen kartoitus
 • Kliiniset standardit
 • Menetelmän tehokkuuden arviointi
 • Riskien hallinta ja turvallisen ympäristön luonti
 • Yksityisyys ja luottamuksellisuus (käytettyjen menetelmien turvallisuus)
 • Tiedonsiirto sekä -tallennus terveydenhuoltolain ja asetusten mukaisesti

Ensi vuonna ilmestyvä teos "Telepractice in Speech-Language Pathology" (Houston, 2013) onkin ensimmäinen varsinaisesti puheterapeuteille suunnattu teos etäpuheterapiasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti