perjantai 8. helmikuuta 2013

Skypen käyttö etäpuheterapiassa - keskustelu jatkuu

Kirjoitin jo viime kesänä aiheesta, joka niukkojen resurssien aikakaudella voi olla etäpuheterapiankin kannalta joiltakin osin ratkaiseva seikka: laitteistojen ja ohjelmistojen valinnasta. Kirjoitukseni käsitteli tarkemmin ottaen sitä, voitaisiinko Skypeä käyttää etäpuheterapiassa. Asiasta tuntuu olevan yhtä monta mielipidettä kuin keskustelijoitakin, eikä niin kutsuttua virallista ohjeistusta ole saatavilla edes Yhdysvaltojen puheterapeuttiliitolta, ASHA:lta.

Aihetta käsiteltiin myös hiljattain eräässä etäpuheterapiaa käsittelevässä web-seminaarissa, jossa kysymys nousi esiin. Alla kuva seminaarin diaesityksestä. Seminaarissa kehoitettiin myös lukemaan ko. tutkimus kokonaisuudessaan, joten liitin oheen myös tutkimuksen conclusions-osuuden. 

Aihe on vielä kovin auki, eikä virallista tietoa (kieltoja tai hyväksyntää) ole toistaiseksi saatavilla. Tärkeää onkin, että jokainen Skypen käyttöä harkitseva tutustuu mahdollisimman laajasti aihepiiriin muodostaakseen itse oman käsityksensä siitä, vaarantaako Skypen käyttö potilasturvallisuutta ja jos, niin millä todennäköisyydellä. Myös oma mielipiteeni aiheesta on vielä toistaiseksi auki. Tutustun kuitenkin mielelläni aiheeseen jatkuvasti syvällisemmin, jotta tulevaisuudessa etäpuheterapian yleistyessä kliinisessä käytössä olisi mahdollista ottaa kantaa tähänkin aspektiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti